U bevindt zich hier: Home > Competitie > Spelregelkennis

Spelregelkennis

Voor de laatste officiële versie van de spelregels > klik: Spelregels - uitgave augustus 2016
Voor een spelregelversie in jip-en-janneketaal > klik: Spelregels in begrijpelijke taalIn het kader van een Veilig SportKlimaat (VSK) wil de NTTB gewenst sociaal gedrag bevorderen en ongewenst sociaal gedrag terugdringen. Een van de speerpunten hiertoe voor de komende jaren is: verhoging van spelregelkennis bij alle competitiespelende leden. Dit leidt tot sportievere wedstrijden, minder irritaties bij spelers en een grotere spelvreugde. In verband met deze doelstelling zijn de verenigingen door de NTTB verzocht een “arbitragecoördinator” (AC) aan te wijzen; bij TAVERDO zal deze functie in eerste instantie gecombineerd worden met de functie van wedstrijdsecretaris (Remy Menting).

Taken van de AC:
 - hij is een vraagbaak voor de leden als het gaat om spelregels;
 - hij fungeert als raadsman bij conflictsituaties;
 - hij bevordert de spelregelkennis bij de leden;
 - hij leert leden scheidsrechtervaardigheden aan.

Scheidsrechter 1 (SR1)

Met name voor de laatste twee punten is door de bond een spelregelmodule in het leven geroepen waarbij leden hun spelregelkennis kunnen toetsen om daarna via diezelfde module hun spelregelbewijs te behalen. Ga naar www.tafeltennismasterz.nl (of klik op de link aan de rechterzijde van deze pagina) om je stapsgewijs te verdiepen in de spelregels en spelsituaties, te oefenen en je spelregelbewijs te behalen (activeringscode wordt door de AC verstrekt). Hieraan zijn geen kosten verbonden, je bepaalt je eigen tempo, maar vooral: het is bijzonder leuk, interessant en leerzaam! Na het behalen van je spelregelbewijs (basiskennis spelregels voor iedereen die competitie speelt en/of aan toernooien deelneemt) mag je jezelf scheidsrechter niveau 1 noemen (SR1). In de toekomst kan het spelregelbewijs door de NTTB verplicht worden gesteld voor spelers die deelnemen aan de bondscompetitie en bondstoernooien.

Scheidsrechter 2 (SR2)

Daarna kun je via een workshop en een moduletoets, die op onze eigen locatie gehouden worden, je certificaat SR2 behalen (info bij AC). SR2 houdt in:

 - het leiden van wedstrijden in seniorencompetitie en -toernooien en nationale jeugd
 - spelregelkennis + scheidsrechtervaardigheden (observatie, beslisvaardigheid, weerbaarheid)

Degenen die daarna nog hogerop willen, kunnen opgeleid worden tot SR3 en SR4 (info bij AC).
© TAVERDO (2015)          Sitemap|Contact          KvK: 40121107   |   IBAN: NL82 INGB 0005 2539 07